Prijedlog krivične odredbe iz oblasti javnih nabavki za inicijativu za izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine
Poštovani, U cilju stvaranja pretpostavki za osiguranje dodatnih mehanizama za borbu protiv korupcije i sukoba...

Poštovani,

U cilju stvaranja pretpostavki za osiguranje dodatnih mehanizama za borbu protiv korupcije i sukoba interesa u oblasti javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu zakonom propisane nadležnosti Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Agencija), Agencija je, u skladu sa svojom odlukom broj: 01-02-2-2282-1/22 od 03.10.2022. godine pokrenula aktivnosti na pripremi i izradi, a za dostavljanje prema nadležnom organu (Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine) na postupanje, pisane inicijative, sa prijedlogom/obrazloženjem prijedloga za izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Naime, na osnovu akta Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine broj: 09-02-4-6748-4/18 od 14.08.2019. godine, a shodno nadležnostima Agencije, koje su utvrđene u članu 92. stav (3) tačka a) Zakona o javnim nabavama ("Službeni glasnik BiH" br. 39/14 i 59/22), u skladu s kojom je Agencija nadležna za "priprema i izrada nacrta zakona, nacrta izmjena i dopuna zakona i pratećih podzakonskih akata, u svrhu obezbjeđenja njihove djelotvornosti i svrsishodnosti", Agencija će prijedlog krivične odredbe iz oblasti javnih nabavki, a kako je definirano u nacrtu Inicijative za izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koja odražava potrebu inkriminacije za određene slučajeve kršenja Zakona o javnim nabavkama i pripadajućih podzakonskih akata, dostaviti/dostavila je na stručno mišljenje i svim organima i institucijama, koji mogu doprinijeti kvalitetnijem i adekvatnijem finalnom tekstu inicijative sa prijedlogom/obrazloženjem prijedloga pomenute krivične odredbe/odredbi. 

Sam prijedlog krivične odredbe bio je dijelom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavama (u daljem tekstu: ZIDZJN) kojeg je sačinila Radna grupa Vijeća ministara BiH te dostavila Agenciji u dalju nadležnost 2018. godine. 

Međutim, u toku procesa prikupljanja mišljenja na tekst Nacrta ZIDZJN, Agencija je zaprimila mišljenja nadležnih ministarstava kojima se sugerisalo da se pomenuta krivična odredba izostavi iz ZIDZJN, te da Agencija inicira izmjene Krivičnog zakona BiH u pomenutom smislu. 

U odnosu na sve gore navedeno, pozivamo i cjelokupnu zainteresovanu javnost (institucije, akademsku zajednicu, profesionalce i eksperte, građane itd.) da dostave svoje sugestije, komentare, prijedloge u vezi teksta odredbe, koji će biti proslijeđeni na razmatranje nadležnom organu (Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine) uz pisanu inicijativu za izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koja odražava potrebu inkriminacije za određene slučajeve kršenja Zakona o javnim nabavkama i pripadajućih podzakonskih akata.

Rok za dostavu sugestija, komentara, prijedloga je 01.12.2022. godine.

Sugestije, komentari i prijedlozi se mogu dostavljati:

- na e-mail-a adresu Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine: kontakt@javnenabavke.gov.ba; 

- na brojeve faksa Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine: Sjedište – Sarajevo: + 387 33 251 595; Filijala Banja Luka: +387 51 227 347; Filijala Mostar: + 387 36 514 334;  

- poštom na adrese Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine: Sjedište - Sarajevo, Maršala Tita 9a/I, 71000 Sarajevo, BiH; Filijala Banja Luka, Veselina Masleše 1/VIII, 78000 Banja Luka, BIH; Filijala Mostar, Kneza Domagoja  bb, 88 000 Mostar, BiH;  

S poštovanjem,
Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine